به گزارش خبرنگار مهر، دکتر حسن سبحانی عضو هیئت علمی و مدیر گروه اقتصاد اسلامی دانشگاه تهران عصر دیروز در همایش "الگوی اسلامی - ایرانی پیشرفت" درسخنرانی با عنوان "لزوم طراحی الگوی توسعه منطبق بر قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران" ضمن اشاره به اینکه در کشور برای توسعه یافتن به طور رسمی قانونگذاری می شود، اظهار داشت: همه بر آن هستیم که برنامه ها بر اساس قانون اساسی اجرا شوند.
وی تصریح کرد: برای نظارت بر قوانین، زمانیکه ادله سنجیده یا نسنجیده از سوی نمایندگان مجلس به عدم رعایت موازین شرعی قانون اساسی تأکید کند از طریق مجمع تشخیص مصلحت نظام مورد ارزیابی قرار می گیرند. قوانینی مانند توسعه و بودجه برای اجرایی شدن، انطباق با قانون اساسی را می طلبد.
دکتر سبحانی با اشاره به اینکه اگر در وظایف قوه قضائیه پیشگیری از وقوع جرم ذکر شده باشد، باید منشأ جرم را یافت، اینکه در چه مرحله ای از زمان می توان منشأیی تعریف کرد و چگونه می توان از وقوع جرم پیشگیری کرد، با اشاره به مثالی یادآور شد: در تحقیقات میان تورم در یک جامعه و ظهور جرم ارتباط عمیقی وجود دارد، یعنی زمانی که تورم در این جامعه زیاد می شود می تواند جرم خیزی کند و مجرمان تحویل قوه قضائیه می شوند.
سبحانی با اشاره به اینکه مغایر نبودن به معنای مطابق بودن نیست، افزود: اگر ساده انگاری و آنیده نگری نشود، مشکلاتی ایجاد می شود. اگر مفاهیمی کلیدی مانند توسعه و اجزای آن آنقدر مشخص نشود که ندانند دنبال چه هستند مشکلاتی را ایجاد می کند. ما برای فعل اخلاقی ملاکهایی داریم که نمی توان به آن گفت فعال اخلاقی نیستند از سوی دیگر اجرایی شدن این افکار کاربردی پدیده هایی را برای اقتصاد کشور می آورند که می تواند مصادیق ظلم باشد. ظلم به این معنا که منابع در جای خود قرار نگرفته اند و به عبارتی سوء تخصیص منابع.
مدیر گروه اقتصاد اسلامی دانشگاه تهران با تأکید بر اینکه یکی از مسائل مهم عدم فهم مسائل کلیدی مانند توسعه است که تکلیف این مقوله باید روشن شود، افزود: غرب شناسی از واجبات جمهوری اسلامی ایران است که متأسفانه به آن مبادرت نشده است و ما غرب را نمی شناسیم، عجیب است که در دوره طولانی با صور مختلف با پرداخت هزینه های زیاد، با یک تمدن، جغرافیا و ساز و کارهای بسیار مخالفتهایی کرده ایم که اطمینان نیست که شناخت کافی از این وضعیت وجود داشته باشد. هر زمان هم غرب شناسی شروع شود دیر نیست.
دکتر حسن سبحانی با بیان اینکه از ضروریات طراحی الگویی این است که سازوکار تجربه انجام گیرد و این مسئله بدون شناخت امکانپذیر نیست و الان دیر رسیدیم، گفت: در طراحی این الگو باید ظرایفی مورد توجه قرار گیرد. می توان به دو صورت فکر کرد یکی آنکه برای توسعه و پیشرفت کشور اول ایده آل فکر کرد. جهت طراحی الگوی نظری اگر دین اسلام را توسعه دهیم یعنی آنچه که در دین از زندگی شخصی و جمعهی هست بفهمیم و یقین بیاوریم و تلاش کنیم عامل به احکام دین باشیم این عاملیت به احکام دین شرایطی می خواهد که به فرض فراهم بودن این شرایط توسعه دین برآیندی است که عمل به دین همان توسعه ای است که ما به دنبالش هستیم.
نظر شما